#4 Veerhaven

Veerhaven

De Veerhaven ontleent zijn naam aan de veerdienst naar Katendrecht aan de zuidzijde van de Nieuwe Maas, die al in de 15e eeuw werd gevestigd. Tot de ingebruikname van de Willemsbrug in 1878 was dit de enige verbinding tussen de noord- en zuidoever van de Nieuwe Maas. De veerdienst van de rederij Heen en Weer deed dienst tot 1968 toen de metro de noord-zuidverbinding overnam. Van 1911 tot de opening van de Maastunnel in 1942 was er hier naast een dienst voor personenvervoer ook een veerdienst voor voertuigen, het wagenveer.

De Veerhaven was van 1900 tot circa 1980 onder beheer van Koninklijke Roei- en Zeilvereniging De Maas en werd ook door de leden gebruikt om hun jachten aan te meren. Langs de kade staan karakteristieke huizen zoals de voormalig kantoren van de Steenkolen Handels Vereniging (SHV) en van Van Uden. Ook van architectonisch belang is het in Jugendstil uitgevoerde sociĆ«teitsgebouw (1908) van de De Maas ontworpen door de architecten Barend Hooijkaas jr. en Michiel Brinkman. 
Vrijwel alle gebouwen rond en bij de Veerhaven zijn rijksmonument.

Het witte, drijvende kantoor voor de Havenmeester van de Stichting Veerhaven is een voormalig onderkomen van de Rotterdamse rivierpolitie. In deze pittoreske haven liggen regelmatig schepen met een grote historie en bijzondere namen. Bijvoorbeeld: Volharding, Zwerver, Eendracht etc.


Levensvraag #4

Als jij net als een schip een voor iedereen zichtbare benaming (of tatoeage) zou dragen, welke naam of duiding is dat dan ?

Heb je misschien ook een (levens)motto dat je zou willen uitdragen ?

Route

We vervolgen de route door verder om de haven heen te lopen richting de Nieuwe Maas. Sla rechtsaf (Willemskade) met de rivier weer aan je linkerkant. Aan het einde van de Westerkade (net voordat die overgaat in de Parkkade) zie je een verlaagd plateau met grote trappen. In het midden van dat plateau zie je een beeld staan, de volgende stop.