#1 Lost Luggage Depot

Hotel New York
Lost Luggage Depot

Op de hoek van de Wilhelminapier, schuin rechts voor Hotel New York, staat een groot kunstwerk van Jeff Wall. Deze Canadese kunstenaar kreeg in 1996 opdracht van de Gemeente Rotterdam om een sculptuur te maken dat 50 jaar wederopbouw en 650 jaar stadsrechten zou herdenken.
De plaats van het sculptuur is een verwijzing naar de geschiedenis van de Wilhelminapier, waar decennialang emigranten aan boord gingen van passagiersschepen van de Holland-Amerika Lijn (HAL). Het monument staat op het plein voor het oude kantoor van de HAL, waar nu Hotel New York is gevestigd. 

Lost Luggage Depot bestaat uit een achthoekige stellage van drie niveaus. Alles is van gietijzer gemaakt en het totaal weegt ongeveer 65.000 kg. 

Koffers en tassen bevinden zich als afgietsel in de stellage, die belicht wordt door een lantaarnpaal. De stellage is zelf ook een afgietsel. 

De koffers en tassen komen uit verschillende tijdperken. Zo tref je er een plunjebaal aan van honderd jaar geleden, maar ook een computertas uit een recenter verleden. 

Alles is in een matte, roestbruine kleur geschilderd om een formele samenhang in het beeld te creëren. Hoewel de afgietsels letterlijk afkomstig zijn van een bestaande realiteit, laat het beeld een historische ontwrichting zien. 

Het monument verwijst naar emigratie en het verlangen naar een nieuwe toekomst. Het laat zien hoe mensen de band met hun geboortegrond hebben doorgesneden. Het is een herinnering aan degenen die zijn vertrokken, maar ook voor degenen die zijn aangekomen. 


Levensvraag #1

Jij hebt al een flinke levensreis achter de rug.
Maar hopelijk ook nog een verre reis te maken.

Welke ‘koffer met ballast’ zou jij graag achter je willen laten bij je verdere reis ?

Route

Loop via de kade* in de richting van de Erasmusbrug. Volg het voetpad aan de westzijde van Zuid naar Noord van de brug (dus niet oversteken) tot net voor de linker pyloon. Daar kan je een trap af naar het water.


*Soms ligt er aan deze kade een cruiseschip en is de kade direct aan het water afgezet. Loop in dat geval via de Wilhelminakade (tussen de bebouwing door) naar de Erasmusbrug.